Wednesday, February 20, 2013

Running - positive attitude! How to begin?

All of us have some reasons why they want to make some changes in their life. It might be new dress (two sizes smaller), maybe unstressful life, time for thoughts or healthy skin and healthy mind... This only depends on you, what is your reason for reading this post. I can open to you one secret that can help you to solve many problems, such as: good manners, happy begging and ending of the day, time for relaxing, time for resolving problems, self-discipline and so on. The answer is - running. Cause when you run, you have at least 15min of time just for you! yes, my dear - it your time! Just imagine: new strong body, healthy mind, good looking, happy and self-confident ;) sound good.
You just need to make one step - to closet where you have sport shoes and clothes. Other step is to go out - on street/part/forest/other. Yes, it was the hardest steps in the begging of running. Next will be much easier.

When you took a step out from you home/flat, the first thing to do is to breath. Take a deep breath of fresh O2. You need to feel this sweet, energizing air. Next you need to make some stretch, to wake up your body and prepare it for further exercises. There are only three steps of running: pre-stetching, running(working), post-stretching. For the beginning you can do some, but so unnecessary exercises: move your around, like to dancing macarena - its for stretching your back; second move on the circle your knees and ankles, every circle count till 6-8 (it like one circle one count, six circles six counts etc.)  Some jumps on the spot, plus the thigh and lower leg muscle stretching-all you need for a good start. Usually it takes no more than 2 minutes. The race started with a quick jogging of 500 m (2-3 min.), followed by the slow running. At first run slowly, watching you around, listening to music (or not) for about 10 min (< 1.3 km). The post-run phase-1-2 min. active jogging (300-500 m) and again at the end of the running, but it's more intense. Port-stretching include the same movements as warming up, but make every movement on the number 8-10 and you will get great mood and body full of energy! Fixed it again the day after tomorrow and then 3-4 times a week, increasing the running time up to 25 minutes.

Six important points of running:

1. Warming- up. After you put your clothes on, the most important stage is warming up. Never miss it up, you can reduce its length due to lack of time, but with this you need to always start your running workout. I have already mentioned some very simple movements that will prepare Your body for future assignments.
2. Regularity. Healthy for your heart is to make some exercises not less than three times a week. At the beginning the workouts need be 40-60min (including worming up, stretching etc.) Better run less and spend more time stretching, but run! even a little distance ;)
3.Great mood and muscle condition. For the beginning you will have to listen to your body, the better way for you is to run in the morning or in the evening. Of course, if you feel tired better not to run that day, but to make strength training at home, but tomorrow you'll be in full, then you can enjoy the magic of running.
4. Time/speed/pace. After some time you want to see how much time you spend at the beginning (warming up), how much you spend running, walking and stretching and how much as you can afford for whole exercise. Sometimes lack of time make you feel like really no time to run, but knowing your habits, you will definitely find a way out. Follow the distance - because the body very quickly get used to the difficulties; after a few weeks 3 km for will not be a big deal ;) Of course, it would be good that you make a running diary, this will help quickly organize all your workouts and find the answers to the questions, which by the time you emerge.
5.  Body talk. How best to put your legs? Where to put hands? How to keep your back/knees? etc. It is individual. You we see yourself when and how you make movements. The only thing  you need to remember - it` s that your body must be fully relax, steps are motored (repeated that the clock-so-so) and of course smile, even with eyes.
6. Listen to your heart (HR). Without this, we cannot go so far;) Of course, you're going to start slowly and heart rate for you i snot a prime thing (of course, if you are older than 40 years (a), then HR-watch is required). With increasing distance, time or desire to run, you will think about how healthy is this measure. It seems you will not only be your running diary, but also HR-watch. At this post I do not want describe what and how to do it. Better see it here->
http://www.coolrunning.com/engine/2/2_1/1127.shtml


And never forget about positive thinking and a smile. If  you smile, you will also find a smile around you and running time will go faster and more enjoyable:)

Tuesday, February 19, 2013

Kā spērt pirmo skriešanas soli.

Daudzi no mums vēlētos lai ķermenis būtu slaidāks, lai prāts būtu tīrāks, lai laika būtu vairāk utt. Tas viss būtu mums nepieciešams tagad un tūlīt... bet mēs taču zinām, ka nekas nekrīt tapāt vien, no debesīm mūsu rokās, visur ir jāpieliek spēks un skriešana ir viens no labākiem un efektīvākiem spēka pielietošanas un stresa noņemšanas veidiem. Varat tikai iedomāties cik daudz labā slēpjas skriešanā: domu sakārtošana (skrienot rodas tas laiks, kad Tu vari pabūt pats(i) ar sevi un pārdomāt visu to, ko nespēj vai nepietiek laika pārdomāt ofisā/mājās/citur), sevis disciplinēšana (regulāri skrienot, Tu cīnies ar slinkumu, sevis-žēlošanu, Anti-motivēšanu un citām kaitēm, kas traucē Tev ikdienā. skriešana palīdz noiet posmu no A līdz Z, neapstājoties uz slinkuma pauzēm un negribēšanas pārvarēšanu), tāpat mēs zinām kā skriešana palīdz uzlabot veselību (bez komentāriem, jo to visu Tu jau pats(i) zini ;)), bet Tu nezini kā skriešana palīdz izvairīties no sociālām kaitēm, tādiem kā smēķēšana, alkohola pārtop-lietošana, laikā bezjēdzīga tērēšana utt., jo skrienot Tu sāc aizdomāties kas Tev patīk, kam Tu vēlētos tērēt vairāk laika, kas padara Tevi skaistāku, spēcīgāku, laimīgāku un tad, Tu sāc aizdomāties vai smēķēšana/dzeršana/cits Tevi tā aizrauj kā "dzīvot prieks"?

Lai nonāktu līdz sev sniedzamām atbildēm Tev jāsper pirmais solis: jāsaģērbjas, tad otrais: jāiziet uz ielas/pļavas/parka/meža takas - tas noteikti bija divi grūtākie soļi, uzsākot skriešanu ;) Tam vari ticēt, jo tālāk būs tikai vieglāk un vieglāk.

Izejot no mājām, pirmais ko izdari - dziļi ieelpo svaigu gaisu. Sajūti tīru, saldu un uzmundrinošu O2. Tad sekos trīs skriešanas fāzes: iesildīšanas, skriešanas process un atsildīšanas.
Iesildies prātīgi lai nenodarītu pāri muskuļiem, saitēm un organismam kopumā. Sākumam pietiks apļveida kustības: mugura-gurni, ceļgali un potītes, viss uz skaitli 6-8. Daži lēcieni uz vietas, pluss augšstilba un apakšstilba kāju muskuļu stiepšana - būtu viss kas nepieciešams labvēlīgam sākumam. Parasti tas aizņem ne vairāk kā 2 minūtes. Tad skrējienu sāc ar ātru skriešanu 500m (2-3min.), tad seko pati skriešana. Sākumā lēnītēm, skatoties kas Tev apkārt, klausoties mūziku (vai bez tās) apmēram 10min (<1.5km). Tad atsildīšanas fāze - 1-2min. aktīva soļošana (300-500m) un beigās atkal stiepšanas, bet tā jau intensīvāka. Sākumam derēs arī tas pašas kustības kā iesildīšanas, bet taisi katru kustību uz skaitli 8-10. Un mundrums + labs garīgais Tevi sagaidīs finišā, kā lielā balva! Noteikti to atkārto parīt un tad 3-4 reizes nedēļa, palielinot skriešanas laiku līdz 25 minūtēm.

Zemāk es aprakstīju sešus punktus, ja Tu tos iegaumēsi un pielietosi busi baigais malacis. Skriešana nav grūts sporta veids, taču Tev jāatrod savs extasy vilnis ;)

1.Iesildīšanas. Viens no svarīgākiem posmiem, uzreiz aiz ģērbšanas, skriešanā seko iesildīšanas. Nekas to neizlaidi, vari samazināt tās garumu laika trūkuma dēļ, taču ar to vienmēr jāsāk Tavs skriešanas treniņš. Ka jau minēju dažas pavisam vienkāršas kustības sagatavos Tavu ķermeni turpmākam slodzēm.
2. Regularitāte.Vislabākais Tavai sirdij ir veselīga sportošana ne mazāk kā trīs reizes nedēļā. Sākumā  treniņam jābūt 40-60min (ieskaitot iesildīšanos, atsildīšanos, stiepšanos utt.) Labāk skrien mazāk un vairāk pavadi laika stiepjoties, bet skrien kaut nedaudz;) Jo arī saldumus ir ieteicams ēst, taču nelielas porcijas :P Protams, par saldumiem Tu drīz vien aizmirsīsi, bet skriešanas burvība Tevi neatlaidīs.
3. Vieglums un mundrums. Sākumam Tev vajadzēs klausīties savu ķermeni, kad labāk skriet no rītiem vai vakarā. Protams, ja jūties noguris(usi) labāk šo dienu neiet skriet, bet taisīt spēka treniņus mājās, taču rītdien Tu noteikti jau būsi pilns(a) ar spēkiem, tad var izbaudīt skriešanas burvību.
4. Minūtes/ātrums/attālums. Sakumā Tev jāskatās cik daudz laika Tu tērē sākumam (iesildīšanai), cik daudz pavadi skrienot, soļojot un cik Tu vari atļauties atsildīšanai. Dažreiz laika trūkuma dēļ Tev liekas, kā īsti nav laika skriešanai, taču jau zinot savus ieradumus, Tu noteikti atradīsi izeju. Seko arī attālumam, jo ķermenis ļoti ātri pierod pie grūtībām un pēc pāris nedēļām 3km attālums Tev vairs neliksies liels ;) Protams, būtu labi ja ar laiku Tu ievestu skriešanas dienasgrāmatu, tas palīdzēs Tev ātri sakārtot visus treniņus un atrast atbildes uz jautājumiem,kuri pēc laika Tev noteikti radīsies.
5. Klausies savu ķermeni. Kā labāk likt kājas? Kur likt rokas? Kā turēt galvu? utt. Tas ir individuāli. Tev pašam(ai) kad radīsies nepieciešamība ir jāseko līdzi savām kustībām. Vienīgais, tavam ķermenis jābūt pilnībā relaksētam, solim motoriskam (atkārtotam, ka pulkstenis tik-tik-tik) un protams smaidam smaidam ;) kaut ar acīm.
6. Klausies savu sirdi (HR-pulss) . Bez šī jau nekur tālu mēs neaiziesim ;) Protams, sākumam Tu skriesi lēnītēm un sirds ritmam Tev sekot īpaši vajadzības nav (protams, ja esi vecāks(a) par 40 gadiem, tad pulsometrs ir obligāts). Pieaugot attālumam, laikam vai skriet vēlmei, Tev noteikti radīsies domās par to cik veselīgs ir šīs pasākums. Šķiet Tev palīdzēs ne tikai Tava skriešanas dienasgrāmata, bet arī pulsometrs. Šeit es neaprakstīšu kas,ko un kā jādara. Labāk skaties --->
http://beactive.lv/public/lat/nujojam/sis_tas_par_nujosanu_un_ne_tikai1/sirds_ritms_un_treninzonas1/

Un nekad neaizmirsi par pozitīvo domāšanu un smaidu. Jo smaidīsi Tu, smaidīs Tev pretī un skrienot laiks pāries ātrāk un patīkamāk :)