Lai veiksmīgi sportotu
vajag kaut nedaudz zināt par sevi, savām vēlmēm un organisma nepieciešamībām
(prasībām). Informāciju Tu vari ņemt no daudz daudziem avotiem: sporta forumi,
sporta ārsta konsultācijas, fiziologu ieteikumi un izmeklējumi, trenera novērojumi
un pieredze, labās grāmatās (ko sarakstījuši ārsti, sportisti, treneri), galu
galā arī Cosmopolitam vai SHAPE žurnāli arī dot padomus. Bet vienu lietu Tu
neteikti neņem vērā - zinātnieku molekulāros izmeklējumus. Nebūs runa par
dopingu vai ātru spēku un labas pašsajūtas palielināšanu (to var lasīt šeit vai kādi citā linkā
ierakstot google "athletics power enhancement" ;)), tālāk tekstā būs
manas pieredzes un treneru-sporta ārstu-fiziologu-zinātnieku rakstu
salīdzinājums par dažām ēšanas labiem ieteikumiem ;)
Pirmais, ar ko sākšu būs vegānu-veģetāriešu-visēdāju salīdzināšana.
Nedaudz par zaudēto iespēju sekām. Neviens nevar pateikt kā labi būt ēst
vai neēst dzīvnieku izcelsmes produktus, toties Jūsu pašsajūta ir tās galvenais
un noteicošais. Par sevi varu pateikt tā, esmu gan visēdājs, gan brīžos
veģetārietis, vegāns es nevarētu būt, jo tomēr visvairāk olbaltumvielas slēpās
tieši dzīvnieku produktos: olas, siers, piens, baltā gaļa. Nedaudz par plusiem
un mīnusiem.
Mēs zinām kā dienā mums jāuzņem neteikto skaitu olbaltumvielu
(neaizvietojāmas aminoskābes), tauku (labo un slikto), ogļhidrātu (ātro,
salikto un šķiedrvielas).
Sāksim ar olbaltumvielām:
Olbaltums ir cilvēka organisma šūnu veidošanās pamata
izejviela. Šūnas sastāv no aminoskābēm. Ir 22 aminoskābes, kuras veido dažādu
orgānu, nagu, matu, ādas, muskuļu un asins šūnas. Deviņas no aminoskābēm nevar
izveidoties cilvēka organismā, tāpēc tās jāuzņem ar barību. Tā kā šīs deviņas
aminoskābes ir svarīgas dzīvībai, tās sauc par pamata aminoskābēm. Jāatzīmē, ka aizvietojamās aminoskābes organisms sintezē no
otršķirīgajām aminoskābēm, kuras nonāk gremošanas sistēmā ar olbaltumvielām. Ja
Tu ekonomēsi uz olbaltumvielu rēķina, Tev var rasties arī aizvietojamo
aminoskābju deficīts, novedot pie smagām sekām. Cilvēkam neaizvietojamās aminoskābes ir lizīns, leicīns,
izoleicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, triptofāns, valīns, bērniem arī
histidīns un arginīns. Tos mēs varam uzņemt uztura lietojot :
- gaļa, zivs un putnu gaļu
- dārzeņus (pupas (soja u.c.) un zirņi)
- tofu sieri
- olas
- rieksti un graudaugi
- piens un piena produkti.
Tikai jāsaprot tas, ka katrā produkta proteīnu
daudzums ir atšķirīgs un to uzņemšanas procents arī atšķiras. Lietojot sieru
(ar 20gr.olbaltm. uz 100g.), nav pārliecības kā Tavs organisms uzsūks tieši
visus 20 gramus, tāpat lietojot sojas pupas (10gr./ 100gr.produkta) arī nav
drošība kā uzsuks visus 100%. Tas notiek tāpēc kā arī proteīnu uzsūkšanas
spējas ir dažādās. Diemžēl (vai par laimi) dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas
uzsūcās labāk nekā augu izcelsmes, procentuāls sadalījums ir atkarīgs no Tava
organisma metabolisma spējām, taču apmēram tas ir augi 40-60% un dzīvnieki
50-90%. Laikam tāpēc pastāv cilvēki kuri ir atkarīgi no gaļas un viņiem grūti
atteikties no tās un kļūt par veģetāriešiem; un citi cilvēki (pie kuriem
piederu arī es), kuriem vienalga ir gaļa vai nav gaļas, galvenais kā ēdiens ir
garšīgs. Sanāk pirmējiem no gaļas uzsūcās visvairāk proteīnu, toties otriem
olbaltumvielas no augu produktiem uzsūcās labāk.
Tagad par tauku uzņemšanu:
Ir labie un sliktie tauki - ko tās nozīmē? Ir
piesātinātās taukskābes (sliktās) un nepiesatinātās taukskābes (labās), tālāk
tie vēl dalās mono- vai polinepiesatinātās taukskābes. Mēģināšu paskaidros kas
pa lietu. Saksim ar to kā tauki ir vitāli nepieciešami mūsu organismam, tātad
bez to uzņemšanas dzīvot nav iespējams. Tauki atbild par ādas stāvokli,
termoregulāciju, nervu sistēmas darbību, dažu vitamīnu uzņemšanu (A, D, E, K),
šūnu atjaunošanas (membrāna), redzei utt. Daudz un dažādu labo darbu padara
tauki. Labiem taukiem (nepiesātinātam taukskābēm) ir pozitīva loma organisma,
tieši viņi padara visus augstāk minētos darbus. Tie ir mono vai
polinepiesatinātie ir atkarīgs no produkta. Mononepiesātināto taukskābju tauki
– galvenokārt atrodami augu eļļās (olīvu, rapšu, zemesriekstu), avokado,
olīvas. Tie pazemina holesterīna līmeni asinīs, sirds asinsvadu saslimšanas,
ļaundabīgo audzēju risku. Polinepiesātināto taukskābju tauki (Omega 3 un 6) ir gan augu eļļās, gan
zivīs, īpaši treknajās (lasis, forele, bute, siļķe, skumbrija). Dažas šo tauku
taukskābes ir īpaši nepieciešamas, jo neveidojas organismā. Polinepiesatinātie
tauki piedalās sirds un aknu darbības normalizēšana, kā arī imūnsistēmas
modulēšanā un stiprināšanā. Bet (!) arī sliktiem saliktiem taukiem ir sava lomā
organismā. Piesātināto taukskābju tauki – vairāk sastopami dzīvnieku
taukos (liellopu, kazas, aitas, cūkas gaļas), kā arī piena taukos un sviestā,
un tie kalpo kā enerģijas rezerves, kontrolē hemoglobīna līmenī asinīs (jā
trūkst slikto trauku tad hemoglobīns izdalās diezgan haotiski, kas var nodarīt
nopietnus bojājumus asinsvadu funkcijas regulēšanai) un tie kalpo kā aizsarg
barjera mūsu iekšējiem orgāniem. Tieši krītot, sitot vai savādāk traumējot mūsu
ķermenī pateicoties taukiem neveidojas iekšēja asiņošanā, bez taukiem jebkurš
kritums vai sasitums nopietni bojātu iekšējo orgānu darbību, kas varētu
beigties arī letāli.
Ogļhidrāti mūsu draugi vai ienaidnieki:
Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots
visām organisma funkcijām, arī citu barības vielu pārstrādei, olbaltumu un
tauku apmaiņai. Noteicošais organisma enerģijas avots, kaut gan arī olbaltumus
un taukus var pārveidot enerģijā. Ogļhidrātu nepietiekamība organismā var
izraisīt vielmaiņas traucējumus, bet, ja ogļhidrātus uzņem par daudz, rodas
aptaukošanās. Nav noslēpums kā arī ogļhidrāti dalās
sliktos un labos (saliktie un šķiedrvielas). Par sliktiem
ogļhidrātiem sauc tā saucamos "ātros"
ogļhidrātus, tie ir mono-, di-, oligosaharīdi kas ātri šķīst ūdenī
un uzreiz iekļūst asinīs, kas izsauc ātro insulīna izdalīšanos un tieši šīs
lielās svārstības var novērst līdz diabēta veidošanos. Toties tieši šie ātri
ogļhidrāti ir mūsu organisma tūlītēja enerģija. Bez viņiem nav iespējams domāt,
skriet, lēkāt vai cilāt smagumus. Tie ir gandrīz visos ēdienos, bet noteiktā
koncentrācijā. Par viņiem drausmīgākais ir tās kā bez diabēta, tie ir pirmais
solis uz aptaukošanos. Jo neiztērētie ātrie ogļhidrāti pārvēršas taukos (ne tos
labos) un nosēžās apkārt iekšējiem orgāniem vai novietojas kā rezervīte zemādas
slānī. Jābūt ļoti uzmanīgiem ļietojot tos uztūrā. Mēdz teikt, kā cukurs ir
baltā inde, protams, ja to lieto bezjēdzīgi un pārāk daudz, bet sportistiem,
aktīviem un augošiem organismiem ātrie ogļhidrāti ir nepieciešami lai uzsūktos
ūdens, ātri dabūt enerģiju vai lābāk atjaunoties pēc slodzes. Un nonācām pie
saliktiem ogļhidrātiem, kas lēnāk uzsūcās un ilgāk rada sāta sajūtu. Funkcijas
viņiem ir tādas pašas, toties labums ir vērtīgāks, jo šeit ir mazāk iespēju kā
tie nosēdīsies zemādā, jo tiklīdz tie pārstrādāsies, tie uzreiz aizies
enerģija, transporta nodrošināšanai vai kur citur. Saliktie ogļhidrāti ir
polisaharīdi
kas atrodamās dārzeņos, graudaugos, riekstos vai visāda veida
saknēs. Vēl pastāv šķiedrvielas (ogļhidrāts - inulīns), kas kalpo kā tīrītājs
zarnu traktam un līdz ar to veicina arī kopējo organisma metabolismu, tie
atrodami turpat kur saliktie ogļhidrāti (plus vēl cigoriņā) un to uzņemšanai arī
ir sava svarīga loma organismā, tāpēc par viņiem noteikti nedrīkst
aizmirst.
Ogļhidrātus uzņemt ir nepieciešams
ikdienas rituāls, toties kurus uzņemt Tev jāizvēlās pašam. Ātros lai dabūtu
ātro enerģijas lādiņu, un lēnos lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu. Nedrīkst
aizmirst kā sulas, limonādes, šokolāde, cepumi, pusfabrikāti utt. satur ļoti
daudz ātros ogļhidrātus, līdz ar to jābūt uzmanīgiem izvēloties uzkodas un
gardumus. Bonusā par ātriem ogļhidrātiem un organisma atkarību no tiem lasi
zemāk piektajā tēmā.
Ka redzi, nebija minēti nedz veģetāriešu plusi/ mīnusi vai citādas novirzes no pieņemta uztura. Atšķirības ir tikai tur, kā Tu uztver ēšanu, jo veģetārisms-vegānisms utt.ir tā pati diēta tikai tā ilgst visu atlikušo mūžu. Tā pati diēta ir bez laktozes, bez glutēna un daudzas citas, tikai viņas neafišē tik nopietni. Cilvēkam jāizjūt savs organisms un tā vēlmes, nedrīkst viņu mocīt un pārmācīt. Piemēram, es varu kļūt par veģetārieti ātri un bez sāpēm, bet ir izteikti gaļēdāji, kuriem veģetārisms var pārvesties par mocībām un organisma nomākšanu līdz bēdīgam stāvoklim. Tāpat arī nedrīkst bērniem atņemt iespēju panašķoties ar sieriem, balto gaļu, olām un zivīm, nekas kā vecāki ir izteikti veģetārieši, bērniem jāiet savs ceļš.
Ja veģetārieši-vegāni apgalvo kā
dzīvniekus ēst nedrīkst jo viņiem sāp tapāt kā mums, tad varu pateikt kā audiem
arī sāp. Augiem arī ir nervu sinapses, nav tā kā mums centrālā nervu sistēma
vai kā posmkājiem difūza nervu sistēma, augiem ir savi sāpju hormoni, kuri
izdalās tiklīdz Tu kaitēsi augam. Tātad ēdot augus mēs paliekam mežoni. Un nav
atšķirības Tu ēdi vistu, kuru izaudzēja speciāli ēšanai, vai ēdi augu kurš auga
sava nodabā un Tu izdomāji viņam atņemt dzīvību.
Kas attiecas uz diētām pēc asins grupām,
tad uzreiz pateikšu kā tās nestrādās. Pirmkārt, asins grupas nav pilnīgi mantojamās ģenētiski, to veidošanai
ir atvēlēts cits un diezgan sarežģits ceļs, kur protams piedalās abi vecāki,
toties tiešu kura būs Tev asins grupa nevar pateikt uzreiz mammas vai tēva, Tev
varbūt arī cita, no vecākiem atšķirīga grupa. Otrkārt, kā piemērs mans
gadījums, es pirmā pozitīva it kā izteikts gaļēdājs, toties starp ķirbju zupu
un foršo steiku es izvēlēšos zupu, jo dārzeņi man labāk garšo.
Un neaizmirsi par ūdeni! Tikai tīrs ūdens.
Nedz kafija, nedz tēja, sulas, zupa vai limonāde nespēs Tavas organismam
sagādāt to labumu, ko sagadās parasts dzeramais ūdens, jo viss iepriekš minētās
no sākumā izies caur aknām lai sadalītos ūdeni un citās vielās, tikai pēc tas
dabūtais ūdens ies strādāt. Savukārt tīrs ūdens bez piemaisījumiem, ies strādāt
tiklīdz nokļūs organismā. Tāpēc padoma labi, vai vajag visu laiku noslogot
aknas?
Otrais, vitamīnu un minerālvielu uzņemšana.
Vitamīniem organismā ir dažādi uzdevumi - tie
paaugstina organisma spēju pretoties lipīgām slimībām, veicina asiņu
hemoglobīna veidošanos un ir nepieciešami daudzos citos procesos. Lielākā daļa
vitamīnu cilvēka organismā neveidojas vai ari veidojas par maz, tādēļ tie katru
dienu ir jāuzņem ar ēdienu. Dažus vitamīnus ražo cilvēka zarnu baktērijas. Ja
organismā ir daļējs kāda vitamīna trūkums, to sauc par hipovitaminozi, ja ir
kāda vitamīna pilnīgs trūkums, tad tā ir avitaminoze. Vitamīnus iedala ūdenī
šķīstošos un taukos šķīstošos vitamīnos. Atkarībā no vitamīnu šķīdības tie
saistīti ar dažādiem uztura komponentiem. Ūdenī šķīstošie vitamīni ir diezgan
neizturīgi pret karsēšanu, īpaši gaisa klātbūtnē un sārmainā vidē. To krājumi organismā
nav lieli, tāpēc tie jāuzņem ar uzturu ikdienas. Taukos šķīstošie vitamīni ir
daudz izturīgāki pret karsēšanu, un organismā uzkrājas to rezerves. Uzturā ir
jābūt visiem vitamīniem, jo katram no tiem ir sava noteikta funkcija organismā.
Vitamīnu dienas ieteicamas devas:
Uzturviela (angl.val.)
|
dienas deva*
|
maximum dienā*
|
Vitamin A
|
900 μg
|
900 μg
|
Ascorbic Acid Vitamin
C
|
60 mg
|
90 mg
|
Calcium
|
1000 mg
|
1300 mg
|
Iron
|
18 mg
|
18 mg
|
Cholecalciferol
Vitamin D
|
400 IU (10 μg)
|
600 IU
|
Tocopherol Vitamin E
|
30 IU
|
15 mg (33 IU of
synthetic)
|
Vitamin K
|
80 μg
|
120 μg
|
Thiamin Vitamin B1
|
1.5 mg
|
1.2 mg
|
Riboflavin Vitamin B2
|
1.7 mg
|
1.3 mg
|
Niacin Vitamin B3
|
20 mg
|
16 mg
|
Pyridoxine Vitamin B6
|
2 mg
|
1.7 mg
|
Folate
|
400 μg
|
400 μg
|
Cobalamine Vitamin B12
|
6 μg
|
2.4 μg
|
Biotin
|
300 μg
|
30 μg
|
Pantothenic acid
Vitamin B5
|
10 mg
|
5 mg
|
Phosphorus
|
1000 mg
|
1250 mg
|
Iodine
|
150 μg
|
150 μg
|
Magnesium
|
400 mg
|
420 mg
|
Zinc
|
15 mg
|
11 mg
|
Selenium
|
70 μg
|
55 μg
|
Copper
|
2000 μg
|
900 μg
|
Manganese
|
2 mg
|
2.3 mg
|
Chromium
|
120 μg
|
35 μg
|
Molybdenum
|
75 μg
|
45 μg
|
Chloride
|
3400 mg
|
2300 mg
|
*Tabulai ir
tīri informatīva nozīme, jo katram no mums ir dažādi organismi ar dažādām
spējam un vajadzībām. Vēl sīkāk var apskatīt mājaslapā: http://fnic.nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/
Vitamīnu uzsūkšanās spēja organismā var svārstīties no
20% līdz 98%. Ātrumu un daudzumu, kādā aktīvā viela uzsūcas un nokļūst
organismā, nosaka vitamīnu biopieejamības likumi: gremošana (metabolisms),
vitamīnu savstarpēja mijiedarbība, fizio-psiholoģiskais stāvoklis (slodze,
stress), citi faktori (piem. laika apstākli, diēta utt.).
Lai arī vitamīni nesatur kalorijas, tie ir avots
vielmaiņas procesiem organismā, kas nodrošina normālu cilvēka augšanu un
attīstību. Katram vitamīnam cilvēka organismā ir savs uzdevums un vieta.
Cilvēka organisms pats nespēj ražot vitamīnus (izņemot D vitamīnu), tāpēc tie
jāuzņem ar ēdienu vai uztura bagātinātājiem. Atbilstoši uzņemtie vitamīni
ķīmisku reakciju rezultātā palīdz ķermenim izmantot kalorijas, lai radītu
olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus. Tāpat vitamīni ir iesaistīti šūnu un
audu radīšanās procesos un nervu sistēmas funkcionēšanā.
Ja cilvēka organisms kādu vitamīnu saņem par maz, vai
ir traucēta vitamīnu uzsūkšanās, pastiprināta to noārdīšanās gremošanas
orgānos, rodas hipovitaminoze, bet ja uzturā kāda vitamīna nav nemaz, rodas
avitaminoze. Pārāk lielas vitamīnu preparātu devas organismā var radīt
vielmaiņas traucējumus - hipervitaminozi. Toties neviens no šiem procesiem nav
labs. Organisms jāuztur formā!
Vitamīnu uzņemšanu var salīdzināt ar naudas aizdošanu.
Tev trūkst naudas, tu paņem kredītu (nedod dievs, vēl ātro kredītu), līdz ar to
kaut kur tā nauda trūkst. Izmanto naudu savām vajadzībām (piem. remonta
apmaksai) un Tev šī nauda jāatdod. Līdzīgi organismā trūkst Ca2+ (kalcijs),
nervu šūnas vai muskuļu šūnas (utt.) paņem to no kauliem, bet tiklīdz parādās
Ca2+ organismā kauliem aizņemtais tiek atdots, ja Ca2+ organismā neparādās
kredīts aug un kauli bojājas. Savu slikto garastāvokli, redzi, nogurumu (utt.)
var mierīgi saistīt ar vitamīnu un minerālvielu esamību vai neesamību
organismā. Tāpēc esi prātīgs un domā par sevi, īpaši organisma grūtos laikos:
stresā, nežēlīgas diētas un slimības laikā vai aktīvi sportojot!
Trešais, ēdiena porcijas sadalīšana brokastis-pusdienas-vakariņas.
Сказано- завтрак съешь сам, обед подели с другом,ужин отдай врагу. А мы жрем как будто у нас ни врагов, ни друзей!*
*(Brokastis apēd pats, pusdienas sadali ar draugu un vakariņas atdod ienaidniekam. Bet mēs rijam it kā mums nav nedz draugu, nedz ienaidnieku!)
Tas tiesa, no rīta mēs negribam ēst, jo vakarā jau
piepildījām savu kuņģīti ar vis visādam lietām. Pareizi, kā Tu vairi sev
atteikt ja tikko esi beidzis darbu (treniņu) un ieskrējis veikalā lai nopirktu
kaut ko lai palutinātu sevi. Kāpēc nevar šos gardumus atlikt līdz ritam, lai
tiešām patīkami sāktos diena? Lai Tavs organisms būtu pilnīgi un labi
sabalansēts tēv jāēd no rīta 40%, pusdienas 30%, vakariņās 20% un atliek 10%
uzkodām. Ja nevari no rīta neko ēst, tad izdzer glāzi ūdens ar citronu un pēc
tam taisi branču (vēlās brokastīs), bet skaties lai pusdienas nesavienotos ar
vakariņām.
Vairāk par ēdienreizes porcijas lielumu lasī 2. daļā
"ēšana mazām porcijām un pārēšanas". Galvenais nepārslogo organismu
uz nakti, jo tieši nakts ir domāta lai organisms atjaunojas un domas
sakārtojas. Tieši nakts laikā iekšējo orgānu darbība palēninās, bet smadzeņu
darbība tieši pieaug, jo sākas dienas laikā uzņemtas informācijas apstrāde.
Viss ko Tu sajūti, redzēji, dzirdēji, sataustīji...viss viss tiek apstrādāts un
saglabāts pareizā formā. Toties, ja vakariņās bija 60-100% no Tava dienas
raciona, tad kuņģis, nieres, aknas, zarnas utt.sākas aktīvi darboties. Štruncs
ar tiem uzkrātiem taukiem, vairāk problēmas tiek sagādātas tieši smadzenēm, jo
informācija apstrādāta netika. Līdzīgi kā dators sāka apstrādāt divas svarīgas
lietas vienlaicīgi un sāk bremzēties, tā Tavs organisms visu nākamo dienu
bremzējas un jo vairāk šādu nakts, jo lielākas problēmas ir smadzenēm. Ar laiku
tas var izpausties kā
atmiņas zudumi, slikts garastāvoklis (kas dažreiz
noved pie bulciņu rīšanas un vēl lielākas aptaukošanās), uzmanības trūkums vai
hiperaktivitāte, nespēja ātri pieņemt lēmumus, vai iekšējas diskomforts utt..
Vai Tev to vajag? Varbūt labāk atstāt to kūku/sieru/sacepumu uz brokastīm.
Neesi slinks pamēģini kaut nedēļu padzīvot kā normāls cilvēks - vakarā neēdi
daudz, bet brokasto normāli! Redzēsi pozitīvas pārmaiņas savā dzīvē.
Turpinājumā...
Ceturtais par ēšanu mazām porcijām un pārēšanas.
Piektais (mans mīļākais) - saldumu un miltu izstrādājumu ēšana, jeb ātro ogļhidrātu uzņemšana.
Sestais, kā būs pareizāk ēst pirms treniņa, pēc treniņa vai treniņa laikā.
Septītais, tauki ir mūsu draugi?
Astotais jautājums: jaunatnes vispopulārākā tēma - alkohola uzņemšana.
Devītais ir par visādām diētām, tai skaitā ogļhidrātu ierobežojošā jeb Atkinsa diēta (Kremļevkaja diēta, suška, GI index, 5factors, SCD diēta, GAPs diēta un FODMAP utt.), svaigēšana, ēdienu dalīta ēšana un citi.
Desmitais - par sporta uzturu.