Thursday, April 16, 2015

Meži, meži, smiltis, purvs - tas viss Garkalnes Stirnu Buks!


Viens no labākiem pasākumiem, kurā man bija iespēja piedalīties.
Pagājušogad Stirnu Buka organizatori bija organizējuši tikai vienu buku - Āžu Kalnu Stirnu buks, kas izrādījās ļoti veiksmīgs pasākums. Domāju, ka organizatori bija saņēmuši daudz un dažādu pozitīvo atziņu par šo pasākumu. Šogad tiek rīkots piecu  skrējienu seriāls STIRNU BUKS, kas sastāvēs no Garkalnes Stirnu buka, Abavas Stirnu buka, Zebrus ezera Stirnu buka, Talsu Stirnu buka un Āžu kalnu Stirnu buka.
Šoreiz par Garkalnes stirnu buku, jo līdz pārējiem Bukiem vēl jānodzīvo.
Sākumam neliels video no Garkalnes ziņām (sāc skatīties no 5'11") :




Protams, video tik krāšņi nevar parādīt pasākuma gaisotni, to labāk piedzīvot pašiem, jo Garkalnes Buks bija tiešām burvīgs. 
Sākums bija saulains un patīkams. Ierodamies sacensību vietā nedaudz pāri deviņiem no rīta ar lielu rezervi. Domājam, ka pārāk agri, bet kā izrādījās esam tieši laikā, jo paspējam visu izdarīt bez lielas steigas un burzmas - izņemam numurus (jo pēc 9:30 sāka veidoties paliela rinda, kas beidzās tikai pāri vienpadsmitiem), paspējam apskatīt LR Armijas atvesto ekipējumu (sk. bildes), izstaigājam visus tirdzniecības punktus un mierīgi pārģērbjamies, viss mierīgi un paredzami, kad pēkšņi un sāka līt lietus ...
Strong...strong...the strongest! *ekipējuma svars bez ūdens, ēdiena, spoguļa un lupukrāsas ~20kg.


Jau ap desmitiem trīsdesmit lietus pieņēmās spēkā un lija tik stipri, ka visi dalībniekiem nekas cits nepalika, kā slēpties zem daudzajām tirdzniecības un organizatoru teltīs. Bija ļoti auksti un negribējās iet laukā. Daži dalībnieki nestāvēja rindās, jo gaidīja, kad beigsies lietus. Tāpēc arī starts aizkavējās... par četrdesmit piecām minūtēm. 
starta vieta


Iepriekšējā diena es uztaisīju diezgan spēcīgu "carbo-loading" un sacensību dienā no rīta ēst man negribējās, tāpēc brokastis es izlaidu. Tagad, stāvot zem Volkswagen baltās telts, es ļoti nožēloju savu rīcību, jo kuņģis jau sāka dot signālus "man vajag paēst". Starta gaidīšana man pārvēršas par ēdiena meklēšanas kvestu (eng. quest). Vēlos dabūt želejas, bet Isostar telts jau ir ciet, TavamSportam.lv arī slēgts, es atradu tikai žāvētus augļus, ko tirgoja kāda ļoti jauka sieviete. Viņa man iedeva pagaršot kaltētus rabarberus, ābolus, dzērvenes, ķirbi un citus gardumus. Nezinu, kā sauca viņas produkciju, bet bija ļoti garšīgi. Ceru, ka ar šo enerģijas uzlādi pietiks līdz ēdināšanas punktam. Jau starta koridorā uzzināju, ka mūs trasē nebaros. :( Tas nav labi. Želejas man līdzi nav, apkārtējiem arī nekā nav. Varbūt nav tik traki, un sacensību laikā organisms pāries uz "krājumu izmantošanas" režīmu, tad arī ēst nevajadzēs, jo krājumu organismā ir daudz. Vismaz mēnesim pietiks ;) 


Dažas minūtes pirms starta mūs apciemoja Cūkmens, kurš teica ļoti ievēsmojošo runu par to, ka nedrīkst mēslot mežā. Tad mēs visi devām zvērestu (video ir redzams), ka mēs nemēslosim mežos un citās vietās, jo negribam būt cūkas. Domāju, ka šo zvērestu jādod jau skolā, lai pabeidzot skolu jaunieši nepārvēršas par pieaugušām cūkām. Pēc zvēresta Cūkmens deva mums startu un viss nosalušo ļaužu pūlis devās pretī piedzīvojumiem. Starta vieta bija kalna paša apakšā. Pirmie 100m bija jāskrien pa smiltīm diezgan stāvā kalnā (attēla un video ir redzams cik patīkams bija starts).
Skrienot pirmos desmit kilometrus, es vēl mēģināju sasildīties. Skrēju ātri ar pulsu 165-175, bet kalnos gāju kājām, jo negribēju zaudēt daudz enerģijas. Trases segums -  pārsvarā bija smiltis un minimāli meža taku gabali. Smiltis beidza nost kājās, un tajā brīdī gribējās redzēt organizatorus un uzjautāt viņiem: "Kāpēc? Par ko jūs mūs tā nemīlat?". Tā sajūta, kad tu jau vairākus kilometrus skrien pa smiltīm, skaties priekšā un redzi kalnu, protams smilšainu, un aiz kalna citu skrējēju muguras, kuri virzās uz priekšu, protams pa smiltīm. Tad tu saproti, ka beigas nav tik tuvu kā tu vēlies, bet izdarīt neko nevari. 


Un ko darīt, ja ēst gribās, bet līdz finišam vēl četrpadsmit kilometri? Zemāk ir bilde, kur redzama atskaite par "energy consumtion", jeb enerģijas patēriņu no mana MovesCount konta.
Enerģijas patēriņš trases laikā. Sarkanais - max enerģijas, dzeltenas - min enerģijas.

Always keep on smiling, no matter how tough things get
Kā redzam bildē, enerģija visvairāk tika patērēta pirmajos sešos kilometros, tad ar laiku enerģijas patēriņš samazinājās, jo samazinājās enerģijas krājumi un organisms bija ieslēdzis "save - up" režīmu. Ap astoņpadsmito kilometru, kad bija trešais dzirdināšanas punkts un mēs (lūši) skrējām prom no stirnām, es jau biju tā izbadējusies, ka vienīgā doma bija "kur dabūt ēdienu?". Atcerējos, ka dažreiz var arī egles skujas pagrauzt. Izdomāju, ja paliks pavisam slikti, tad provēšu egles. Atskrienot uz ceturto dzirdināšanas punktu (ap divdesmito kilometru), ieraudzīju mednieku desiņas. Rodas neaprakstāma prieka sajūta - es esmu izglābta! Un, protams, pēc tam, kad uzēdu desiņas, organisms ne uzreiz saprata, ka viņam tās jāpārstrādā, līdz ar to nākamos 500-600m metrus man bija ļoti grūti skriet. Laikam jau labāk ēst ātros ogļhidrātus, bet izvēles man nebija, vai nu skujas, vai desiņas. Domāju, ka desiņas ir labākas par skujām ;) Tālāk jau skrējās viegli. Sāku apdzīt vienu, otru, trešo puisi. Tad mani apdzina meitene, tad es apdzinu meiteni, tad atkal apdzinu puisi. Protams, ātrums nebija liels, un kalni tik viegli kā sākumā nepadodas, bet arī nebija tik grūti kā plānoju. Bija brīdis, kad vēlējos, lai man būtu iespēja nogriezt kājas un pielīmēt jaunas, spēka pilnas :) Taču izrādījās kā manējās arī kalpo tīri labi, jo aizveda mani līdz veiksmīgam finišam. Vēl pirms starta, stāvot zem telts, es plānoju noskriet distanci ~3h 30min, jo pieļāvu lielu iespēju, ka diezgan daudz iešu ar kājām, jo piedalīties divās sacensībās nedēļā nav viegli. Bet, man par pārsteigumu, manas kājas mani nepievīla – sasniedzu finišu 2h 58min, sanāk, ka izskrēju no trim stundām, jeb par 30 min ātrāk kā sākumā tika plānots. :)))

pēc finiša finiša atpūšamies un salstam
Buka organizatori bija sagatavojuši ļoti smukas medaļas. Taču laiks neļāva atslābt un izbaudīt manu mazo uzvaru, nācās atkal salt. Skatīties apbalvošanu, just līdzi un salt. Tomēr šis skrējiens bija tā vērts. Lietus, vējš, smiltis, purvs (ap divdesmit pirmo km), slapjās kājas un aukstums, nav iespaidojis pozitīvas atmiņas par sacensībām.

Paldies organizatoriem par šo skrējienu. Un paldies fotogrāfiem Marekam un Kārlim par bildēm.

P.s. pēc sacensībām vislabākais atjaunošanas veids: bezalkoholiskais alus + labs veselīgs miegs ;)
pelnīta medaļa