Friday, June 18, 2021

Mazs, bet ļoti spēcīgs un izturīgs palīgs


Maijā beigās pie manis ciemos bija atnācis viens ļoti interesants skriešanas palīgs - Suunto 9 Peak Birch White Titanium. Korpuss veidots no titāna, safīra stikls un svars niekā 52 grami. 

Pirmais iespaids – wow! Šis ir ilgi gaidīts smuks un viegls GPS pulkstenis no Suunto. Pirms šī modeļa es biju iemīlējusies Suunto 3 Fitness, bet viņam nebija GPS, līdz ar to mūsu draudzība izjuka.

Suunto kolekcija: Ambit 3, Spartan Sport, Suunto 9, Suunto 9 Peak

Testēšanu sāku uzreiz – HR, body battery, sleep tracking, PulsOx. Pulsa mērīšana mani pārsteidza – ļoti precīzi tika nolasīts pulss miera stāvoklī, arī uztaisot 30 pietupienus, ļoti forši tika sekots organisma slodzes maiņai. Body battery un sleep tracking Suunto pulkstenim ir diezgan precīzi. Kaut arī šī opcija nāk no FirstBeat un Suunto, Garmin, Fitbit, Xiaomi, Huawei (etc.) jābūt visiem vienādi (visiem formulas un aprēķinus piedāvā FirstBeat), tomēr katram ir savs OHR un tāpēc "dzīvajā" dati atšķiras.

PulsOx mērīšana ir vēl sākuma stadijā, līdz ar to gaidām paslīpētu variantu. Manuprāt, šobrīd nevienam pulkstenim nav perfekti PulsOx dati un kalnos labāk izmantot reģistrētu MI.

Ļoti patika baterijas darbības laiks. Tiešām, tik maziņam pulkstenim trīs testēšanas nedēļu laikā, bija tikai divas reizes nepieciešamība uzlādēt pulksteni. Saņemot pulksteni, baterija bija 32% un pēc nedēļas uzlādēju līdz 100%, un otro reizi lādēju jau pēc lielā  “GPS darbība uz pilnu banku” (153st) testa. Ja ir vēlme skriet ultru, tas šis pulkstenis ir vairāk kā piemērots.

Vēl viena laba lieta ir jauna funkcija pie navigācijas – Snap to route, jeb maršruta kontrole izmantojot iepriekš ielādēto karti ar GPS kontroli. Precizitāti mani pārsteidza. Funkciju izmantoju pilsētā, kur ir ēkas tuvu viena otrai. Noskreju ar funkciju un bez. Bez funkcijas nedaudz peldēju pāri ielām (līdzīgi arī citu zīmolu pulksteņiem), bet, ieslēdzot Snap-to-route, perfekti tika atspoguļots viss skrējiens. Par katru pagriezienu un attālumu tika brīdināts. Ļoti iepatikās.

Interesanta funkcija - Ghost runner (virtuālais partneris). Šī funkcija kādreiz bija Suunto Ambit pulksteņiem, izmantoju lai rīta treniņi nav tik garlaicīgi. Šoreiz ir kaut kas līdzīgs, vienīgais, pretinieka ātrums ir vidējais iepriekšējo treniņu ātrums. It kā tu sacenties ar sevi savā vidēji aritmētiski labā formā. Pastāv iespēja mainīt un pielāgot tempu un attālumu, pagaidām vēl nepaspēju to izpētīt.

Pulksteņa aksesuāri arī ir mainījušies – foršās silikona siksniņas ar metālisko spradzi un 360° grādu lādētājs. Silikona siksniņas ir bez silikona apaļiem turētājiem, tos nomainot uz metālisko aizdari. Man ļoti patīk, jo var viegli saspraust divas siksniņas kopā. Man dažreiz patīk skriet mežā bez pulksteņa uz rokas, vienkārši ar HR-belt un pulkstenis somā. Ar Suunto9 man nācās noņemt siksniņas, bet Suunto9Peak es viegli savienoju siksniņas un ielieku pulksteni kabatā. Jauno lādētāju var pievienot jebkurā leņķi, vienkārši to pieliekot pulkstenim no aizmugures. Magnētiskais lādētājs ir līdzīgs telefona bezvadu lādētajam. Pieļauju domu, ka drīzumā Suunto pāries uz bezvadu lādētajiem.

Kopumā esmu ļoti apmierināta ar jaunu modeli. Perfekts izskats, spēcīgs un izturīgs korpuss un ļoti uzticams GPS uzzvērējis un pulsa mērītājs – viss, kas nepieciešams skrējējam, ceļotājam, orientieristam.

Vairāk par tehniskiem datiem un testu lasiet DCRainmaker blogā: 

https://www.dcrainmaker.com/2021/05/suunto-9-peak-everything-you-ever-wanted-to-know.html