Sunday, May 22, 2016

Kas par zvēru "Garmin FR235" - pulsometrs ar pulsa lasīšanu no rokās?


Šogad man radās iespēja notestēt jauno Garmin FR 235
Garmin FR235
 
Tiklīdz tirgū parādījās pulsometri (Mio), kas lasa pulsu no rokās, man bija vēlme notestēt šo brīnumu. Nebija liela ticība tam, ka progress ir aizgājis tik tālu, lai pulsa ritmu lasītu no rokas, kas kustās, paliek slapja no sviedriem, utt. Palasīju nedaudz tehnisko specifikāciju, nedaudz tehniskos dokumentus un sapratu, kā pirmie pulsometri ir vairāk eksperimentāli, nevis praktiski. Gaidīju nākamo soli. Nākamais bija Garmin FR 230, Samsung GearFit, utt (visi kuriem nav jaunumu uzreiz taisīja jaunumus ar iebūvēto HR lasītāju). Atkal palasīju par šīm ierīcēm, un atradu vienīgo labo atsauksmi par Fitbit charge HR, diemžēl FitBit izskats man nepatīk. Tad Facebook grupā Running_LV parādījās jautājums par pulsometriem, kur arī uzrakstīju savu viedokli. Māris (no pulsometrs.lv) cītīgi seko visiem sportiskiem jaunumiem, visai informācijai par un ap pulsometriem, arī viņš piedalījās šajā diskusijā un piedāvāja man notestēt jauno pulsometru Garmin FR235.
Tests ilga septiņas dienas, tas bija pietiekami lai novērtētu visas šīs ierīces plusus un mīnusus. Sāksim ar to nepatīkamo - ar mīnusiem:

1. Nedaudz traucē visu laiku ieslēgtā plusa pārbaude. Jo no pulsa pārbaudes strauji samazinās baterijas darbības laiks.
2. Ja ilgi sēdi pie datora, vai atpūties uz dīvāna, vai vispār nevalkā pulksteni, parādās "sarkanā svītra", kas nozīmē, kā tev ir jākustās. Diemžēl, dažreiz pat kustoties "sarkanā svītra" parādās. Iespējams pulkstenis nelasa mazos soļus, vai viņam nepietiek ar mana aktīva dzīvesveida apjomu.
3. Ja ir ielādēti treniņi, tie ir no starta līdz beigām. Pēc noskrieta/nobraukta apjoma, treniņš tiek apturēts automātiski, un nav iespējams to pagarināt. Respektīvi, ja es uzstādīju treniņu 5km, noskrienot 5km, pulkstenis pats beidz treniņu un es nevaru turpināt atsildīties kaut 400m. Vēl ļoti pietrūkst procentuālais radījums treniņa laikā, "cik jau ir paveikts". Piemēram, tam pašam 5km treniņam sasniedzot 50% izpildi, pie 2.5km to varētu parādīt, jo piemēram mani tas ļoti uzmundrina.
4. Ne vienmēr pulkstenis parāda zvanus un atsūtītās īsziņas. Ne vienmēr pulkstenis spēj sinhronizēts ar telefonu, pat tad ja atrodas visu laiku tam līdzas.
5. Nav iespējams ielādēt kartes un maršrutus. Pie tādas funkcijas esmu jau ļoti pieradusi. Man šī funkcija ļoti pietrūka.
6. No sporta aktivitātēm tiek piedāvātas tikai run/ cycling/ indoor running/ other sports. Citu opciju nav.
7. Citas sporta aktivitātes iet caur aplikācijām (appiem), bet tās ielādējot, ne vienmēr tās strādā. Pat ja strādā, nav iespējams mainīt ekrānus. Ko aplikāciju izgudrotāji ir sagatavojuši sev, tas būs jāizmanto arī Tev.
8. Manis tik iemīlētais recovery tests, arī tas nav iekšā. Pie aplikācijām neizdevās to atrast. Toties recovery time pulkstenis Tev izrēķinās (diezgan) precīzi pēc katra treniņa.

Savukārt, pulkstenim piemīt daudz plusu:
1. Liels pluss ir ikdienas aktivitāšu novērošana. Pulkstenis ir ļoti viegls un diezgan smuks. Piestāvēs pie casual, sport vai basic stila drēbēm. Tas rāda ne tikai laiku, bet arī noieto ceļu, soļu skaitu un miega aktivitāti. Ja nekusties, tad rādās sarkanā svītra, kas tev atgādina, ka ir jākustās (dažkārt svītra ir ļoti nogurdinoša, sk.pulksteņa mīnusi 1.punktu.)
2. Garminam piemīt sinhronizācija ar Endomondo, kas palīdz veikt "Live Tracking" (treniņa novērošana reālajā laikā) (precizējums LiveTrack (Garmin), Live segments bike (strava) utt.) . Kā arī Endomondo ir daudz konkursu un izaicinājumu, kas palīdzēs tev sevi attīstīt , dalīties ar treniņiem, sekot līdzi draugu treniņiem un salīdzināt savus panākumus ar draugu panākumiem.
3. Ikdienu pulsa mērīšana arī ir laba lieta. Esmu ļoti ziņkārīga un vēlos zināt cik ir mans pulss sēžot sapulcē, rakstot dažādus darbus, ēdot pusdienas, staigājot pa veikaliem utt. Diemžēl pulss, kas darbojās, man apnika jau trešajā dienā. Žēl, ka to nevar izslēgt.
4. Arī ir pluss, kā tas tiek mērīts no plaukstas (rokas), atvieglo garos skrējienus, atbrīvo Tevi no pulsa jostas nēsāšanas (arī no tās noberzumiem). Toties pulsa lasīšana vēl nav attīstīta līdz galam. Pulss šausmīgi lēkā, un pareizie rādītāji parādās tikai pēc 10-15 min no treniņa sākumā. Arī ikdienas aktivitātēs, tas nedaudz uzmet par virsu un 58-64 vietā parāda 72-85. Tas liek samazināt kustības, tad pulkstenis parāda sarkano svītru un tev jākustas. Apburtais loks. Domāju, mazaktīviem cilvēkiem, tas noteikti palīdzēs vairāk kustēties.
5. Pulkstenis ir ļoti viegls (mazāk par 50gr). Smuks, daudz dažādu krāsu izvēles. Nezinu par izturību, uz asfalta neesmu to mētājusi. Tapāt nezinu cik ilgi tās kalpos, jo man bija iespēja to testēt tikai 7 dienas.
6. Neskatoties uz to, ka pulsa mērītājs strādā 24/7, baterija tur labi. Esmu to uzlādējusi trīs reizes pa visu nedēļu. Ja izmantosi to mazākiem treniņiem (līdz 1 st), varētu pietikt arī ar divām uzlādēs reizēm.
7. Patīkama ir treniņu ielādes iespēja, kas palīdz tev sekot līdzi savam brīvajam laikam. :) Treniņu atgādinājumi ļoti motivē un vairs nerodas tik lielā kāre tos bastot.
8. Bez treniņiem un aplikācijām, pulkstenis vēl katru dienu tev parāda laika apstākļus un kalendāru. Godīgi teikšu noderīgas fīčas. Ja pulkstenis ir sinhronizēts ar telefonu, uz ekrāna parādās zvani un īsziņas, kas arī atvieglo ikdienas darba gaitu, jo nevajag somā meklēt telefonu, lai apskatītos, kas ko ir uzrakstījis.
9. Laba funkcija ir "find my phone". Ja tev ir lielā treniņu soma, vai parastā sieviešu somiņa, kur nekad neko nav iespējams atrast, šī funkcija ir domāta tieši tev. Ieslēdzot šo funkciju, pulkstenis raida signālu telefonam un telefons sāk zvanīt. Tas atvieglo telefona atrašanu.
10. Neapšaubāmi pozitīva ziņa ir tas, ka GPS signāla uztvere ir par diviem soļiem augstāka, nekā iepriekšējos Garmin pulksteņos.Kādreiz man vajadzēja līdz 3 minūtēm stāvēt zem lietus un gaidīt, kad pulkstenis atradis signālu. Toties tagad, pulkstenis zibenīgā ātruma mani atrada, un pat meža vidū nav pazaudējis ne mirki :)
11. Trīs diezgan aktīvi izmantojamie sporta veidi: skriešana, riteņbraukšana, iekštelpu skriešana. Ātri var pārslēgt turp un atpakaļ.
12. Aplikācijas - laba lieta. Kādreiz nebija iespējams neko instalēt savā pulkstenī, tagad var instalēt gandrīz visu: citus sporta veidus, skaistāku desktopu, spēles, visādus pārbaudījumus (ghost runner, traning partner utt.). Pati esmu instalējusi nordic walking, walking un spēli "Vilks ķer olas". Foršā spēlē, varēja sēdēt ilgi un baudīt bērnības sajūtas.
13. Ātri un vienkārši var dalīties ar saviem treniņiem un sasniegumiem sportā savos sociālos tīklos, piem. Facebookā.
14. Salīdzinot ar cietiem šī gada moderniem pulksteņiem, Garminam patiešām ir ātrs bluetooth. Labi attīstīta un diezgan kvalitatīva aplikācijā telefonā.
15. Šis pulkstenis nav tikai pulkstenis, viņš ir tavs treneris, ārsts, palīgs, skriešanas biedrs. Pulkstenis spēj lasīt ne tika reāla laikā pulsu, ātrumu, attālumu, bet arī rēķina tavu atjaunošanas laiku, VOmax, vertikālo ātrumu un daudz citu dažādu un noderīgu lietu.

Kopumā esmu apmierināta ar Garmin FR235. Labprāt to ieteiktu cilvēkiem, kam patīk jaunie gadžeti un modernas stila lietas, kas protams ir arī diezgan funkcionālas. Toties vienīga lieta, kas nedaudz sarūgtina - ir pulsa lasīšana.

Tagad izstatīšu kāpēc:
Es izvēlos vienu treniņa dienu, kurā es uzvelku pulsa jostu kopā ar Ambit pulksteņiem uz vienas rokas un uz otras rokas bija Garmin FR235. Ieslēdzu es abas ierīces vienlaicīgi. Zemāk ir parādīti treniņa grafiki.
Gamin FR235
Suunto Ambit3run



Kā redzams abos grafikos sākums un vidusdaļa ir ļoti līdzīga. Tikai salīdzinot uz rokas abu pulksteņu radītājus varēja konstatēt kā FR235 dažreiz lēkā uz augšu, bet kopējā bildē tas neatspoguļojas. Tāpat arī average HR man ir vienāds 115, un maksimālais 137. Toties beigās, kad uz rokas jau parādījās sviedri, FR235 sāka dīvaini uzvesties un rādītāji īsti nesakrīta ar pulsa jostas radītājiem. Sākumā nevarēju sagaidīt, kad tās nostabilizēsies, tad nevarēju beigās saprast, kāpēc man abi pulsi atšķiras.
Es izlēmu paņemt abus pulksteņus uz testu uz garāku treniņu.


Garmin FR235

Suunto Ambit3run


Šajos grafikos var labi redzēt, ka FR235 meklē pareizo pulsu, tad viņš nostiprinās, tad izdaloties sviedriem, vai kustinot rokas (kad pulkstenis atdalās no ādas un veidojas sprauga), pulss sāka lēkāt. Ambitam pa vidu netīšam uzliku pauzi, pēc tam ieraudzīju un atslēdzu atpakaļ, tieši tad FR235 sākas MIXa brīdis (ap 1:40). Nezināju, kad tas nomierināsies. Jau sāku domāt, ka otrs pulkstenis viņu ietekmē. Tad atkal bija mierīgs brīdis, un pie beigām atkal sākas nesaprašanās savā starpā.
Vērojot laiku ikdienas aktivitātes, pamanīju, ka viņš rāda nedaudz "pa pāris sitieniem" par daudz pulsu. Tāpēc arī veicu tik rūpīgu pulsa analīzi.

Negribu teikt, ka viņš galīgi švaki rāda pulsu, toties uzskatu, ka pulsa jostas joprojām ir nepārspētas un akurātākas. Kā jau minēju iepriekš, es nedaudz uzgaidīšu (vēl pāris modeļiem jāiznāk) un varbūt tad pirkšu sev pulsometru ar optisko pulsa mērītāju.

Vēlos pateikties Mārim no pulsometrs.lv par šo iespēju testēt pulsometru.

Iesaku pirms pirkšanas rūpīgi pārliecināties, par kārotā pulsometra darbību un iespējam!



2 comments:

  1. Par 3. punktu no mīnusiem - protams, ka ir iespējams turpināt treniņu - tikai un vienīgi jānospiež Start poga. Pirms aprakstu rakstīšanas vēlams arī manuāli izlasīt ;) Par smart notificaions - uzstādījumi jāpēta, jo atšķiras, ko rāda aktivitāšu laikā, un ko pārējā laikā.
    Par 8. punktu - ir iekšā stress test, kas ir ļoti līdzīgs recovery testam, zem IQ atrodams.
    Par plusiem - Life tracking pilnīgi noteikti noteikti nav, ir Live tracking ;) Un tas noteikti nav online redzams Endomondo.

    ReplyDelete
  2. "Sarkanās svītras" rādīšanu arī var atslēgt...

    ReplyDelete