Saturday, November 4, 2017

Jaunās mammiņas ikdienas palīga tests, jeb multipulksteņa Suunto Spartan Trainer tests




Šī gada otrajā pusē Suunto ir laidis apritē jauno pulksteni Suunto Spartan Trainer. Šo skaistulīti es saņēmu uz testu divas nedēļās pirms oficiālās pārdošanas dienas. Testam atvēlēju nedaudz vairāk kā nedēļu, bet ar to pilnībā pietika, lai izbaudītu visas šī pulksteņa priekšrocības.

Informācija par pulksteni no veikala mysport.lv:

Daudzveidīgs, kompakts un viegls GPS multisporta pulkstenis.
Gaumīgs, mazāka izmērā nekā pārējie Spartan pulksteņi, viegls. Pārdomāts dizains, labi pieguļ arī smalkām rokām. SPARTAN TRAINER domāts aktīviem sporta entuziastiem, kuri vēlās saglabāt SPARTAN sērijas funkcijas, sporta zināšanas un pieredzi. Ideāls risinājums par pieņemamu cenu.
Galvenās funkcijas/īpašības:


  • ērta pulsa nolasīšana no plaukstas locītavas, izmanto Valencell tehnoloģiju (vadošais valkājamo biometrisko sensoru tehnoloģiju izstrādātājs)
  • krāsains displejs
  • akumulators līdz 10st treniņu režīmā (līdz 30st ar Power Save), līdz 14 dienām pulksteņu režīmā
  • precīzi dati par ātrumu, distanci, tempu un augstumu ar GPS
  • gatavs jebkādam sporta veidam (80 iepriekš uzstatītie sporta režīmi)
  • 24/7 aktivitāšu uzskaite soļiem, kalorijām, miegam
  • maršruta navigācija ar to pārskatīšanu reālajā laikā
  • ūdensdrošs līdz 50m
  • svars 56 g (66g modelim ar metāla bezeli)
Spartan Trainer kopā ar jums katru dienu

  • Skaidrs, viegli saprotams krāsains grafiks piedāvā 24/7 atsauksmes un kopsavilkumus. Tai pašā laikā tavs ikdienas mērķis soļiem un sadedzinātām kalorijām palīdz būt aktīvām un uzturēt formu. Ar pulsa un kustības sensoru uz rokas, pielāgojamo ciparnīcas ekrānu un treniņu funkcijām visiem sporta veidiem, Spartan Trainer gatavs būt kopā ar tevi visās aktivitātēs.
  • Sverot tikai 56 gramus (66 grami modelis ar metāla bezeli), Spartan Trainer gandrīz nejūtams uz rokas. Pateicoties pārdomātam dizainam, tas labi piegulēs arī smalkām rokām.
  • Kompakts, bet izturīgs pulkstenis ir arī ūdens drošs līdz 50 metriem, tāpēc droši ņemiet to līdzi peldēšanai.
  • Akumulatora laiks treniņa režīmā līdz 10 stundām (Power Save režīmā līdz 30 stundām) piedāvā pietiekoši laika treniņiem. Izmanto Suunto Trainer kā ikdienas pulksteni ar aktivitātes uzskaiti līdz 14 dienām bez uzlādēšanās
Indoor un outdoor sports

  • Trenēties ar Spartan Trainer ir vienkārši un patīkami. Tas izmanto GPS, lai mērītu ātrumu, tempu, distanci un augstumu. Ar esošajiem, iepriekš uzstatītajiem, 80 sporta veidu režīmiem, tikko izpakots tas ir jau gatavs gandrīz jebkādam sporta veidam. Viņam ir speciālie ekrāni skriešanai, riteņbraukšanai un peldēšanai ar aktuālo reālā laika informāciju. Īstais Suunto outdoor un piedzīvojumu mantojums, Spartan Trainer ir aprīkots ar GPS maršruta navigāciju ar maršruta pārskatīšanu reālajā laikā, kas padara jauno ceļu un vietu atklāšanu pavisam vienkāršu – un jūs vienmēr atradīsiet ceļu mājās.
  • Pateicoties Spartan Trainer, Suunto ikvienu iedvesmo izpētīt pilsētvidi. Paplašini pilsētas robežas – un ej pāri savām robežām.
Pulsa nolasīšanas tehnoloģija no Valencell

  • Jaunais Spartan Trainer izmanto pasaules vadošo valkājamo biometrisko sensoru tehnoloģiju no Valencell, kas arī tiek izmantots Suunto Spartan Sport Wrist HR.
  • Papildus pulsa nolasīšanai no plaukstas locītavas, Spartan Trainer var būt izmantojams arī ar kardio jostu - Suunto Smart Sensor.
Uzliekot pulksteni uz rokas, tests var sākties!

Pulksteņa software, jeb programma ir tāda pati, kā citiem Suunto Spartan saimes pulksteņiem. Atšķirība ir tāda, ka Trainer`am nav skārienjūtīgs ekrāns un visas darbības jāveic ar pogām, kuras atrodas pulksteņa kreisajā un labajā pusē. Pēc izskata šis pulkstenis ļoti atgādina Suunto Ambit, bet ir pēc izmēra mazāks un liekās patikāmāks manai taustei. Es teiktu, kā Suunto Spartan Trainer ir Spartan un Ambit mix.
Testa pulkstenim vēlējos pārbaudīt GPS uztveri, HR nolasīšanas precizitāti un kopējās funkcijas, vai tās atbilst citu Spartan saimes brāļu funkcijām. 
Kopējais testa veikšanas laiks - vairāk kā 40 stundas. Suunto Spartan Trainer tika salīdzināts ar Suunto Spartan Sport, Spartan Sport HR, Ambit 2 un Ambit 3.
Testa aprakstu sākšu ar kopējo funkciju analīzi:
Tāpat kā citiem Spartan saimes pulksteņiem Trainer ir galvenā izvēlne, kur ir: treniņš, treniņu vēsture, hronometrs, navigācija,  iestatījumi.

  • Pulkstenim izvēlnē ir pieejami vairāk nekā 80 sporta veidi, iekaitot skrituļslidošanu, snowboard, peldēšanu un citus. Var izveidot savu sporta veidu vai pilnveidot esošos sporta veidus un saglābāt zem sava nosaukuma. Piemēram, es modificēju "walking basic" un saglabāju zem "walking wiz baby". Zem vārda "modificēt" ir domāts mainīt ekrānu skaitu, kā arī rādītājus, ko vēlēsieties redzēt uz ekrāniem (pievienot vai noņemt ātrumu, attālumu, sirds ritmu, kalorijas, EPOC utt.). Standartā pulkstenim bija iestatīts, lai "walking" laikā ir redzams ātrums (km/h), noietais attālums un laiks, tomēr es vēlējos redzēt patērētās kalorijas, ātrumu (min/km) un pulsu. Savukārt, laiku kopā ar noieto attālumu es pārvietoju uz otro ekrānu. 
  • Navigācijā atradīsiet kompasu, saglabātos ceļus (iepriekš ielādētus no movescount.com profila), interešu punktus (points of interest, arī saglabāti no movescount profila) un esošo atrašanās vietu (gadījumam, ja apmaldījāties un/vai vēlaties nosūtīt kādam savas koordinātes).
  • Treniņu vēsturē var redzēt visu par pēdējā mēneša treniņiem: attālums, laiks, pulss, kalorijas un citas svarīgas lietas.
  • Ar hronometru var uzņemt laiku un uzlikt atpakaļskaitīšanas taimeri. Ļoti noder dažādās situācijās, pimēram: taisot challenge, apļu treniņos, elpas aizturēšanas maksimālā laika noteikšanai :)) un citām.
  • Iestatījumos ir galvenie iestatījumi (laiks, valoda utt.), modinātājs, savienojamība (HR josta, riteņa kadences mērītājs, mobilā aplikācija, lidmašīnas režīms), tālāk seko navigācijas iestatījumi (kompasa kalibrācija, kompasa rādītāju izvēle, pozīcijas formāts). Pēc navigācijas seko aktivitātes: soļu skaitītājs, patērētās kalorijas, pulsa rādītājs un ir iespēja arī ieslēgt miega izsekošanu (šo opciju es neizmantoju, jo man nav kārtīga miega un vēl pāris gadus nebūs). Beigās iestatījumos ir paziņojumi (ieslēgšana un izslēgšana) un pulksteņa sākuma ekrāna izskats.
GPS uztvere:

No sākumā nedaudz par Spartan Trainer iespējām. Ierīce izmanto GPS satelīta sistēmu (pārējie izmanto GPS/GLONASS), GPS uztvere ir best/good/ok (1s, 5s un 60sek), no šīs uztveramības būs atkarīgs baterijas izlietošanās ātrums un datu precizitāte. Ja ir skriešana pa asfaltu, (piem. sacensības) tad ir labāk izvēlēties “best GPS” uztveramību (baterijas darbības ilgums max 10 stundas). Ja ir pastaiga ar suni/bērnu/draudzeni, tad ir labāk izvēlēties “good GPS” uztveramību (baterijas darbības ilgums max 16 stundas), jo ātri Tu nepārvietosies, līdz ar to ļoti precīzi dati nebūs vajadzīgi. Savukārt, ja piedalies 24h sacensībās un aptuveni ir zināma distance, bet uzsvars tiks likts uz baterijas darbības ilgumu, tad labāk ir izvēlēties “ok GPS” uztveramību (baterijas darbības ilgums max 30 stundas). Protams, Spartan Trainer piedāvā arī navigāciju, kur var atvērt  jau ierakstītu/saglabātu ceļu (dažādi formāti pieejami). Pietuvināt to un ievietot interešu punktus  uz kartes, lai vieglāk orientēties kā tālāk rīkoties. Pulkstenis Tev arī pateiks iespējamo finiša sasniegšanas laiku un atlikušo distanci līdz finišam. Pieļauju domu, ka šo pulksteni var izmantot arī rogaininga (orientēšanās sacensībās) un nelielās ultrās (līdz 24 stundām).
Mani interesēja vairākas lietas:
  1. Cik labi Spartan Trainer spēs atrast satelītu un cik ātri būs gatavs darbībai;
  2. Cik daudz atšķīrās GPS dati un veiktā distance Spartan Trainer un Spartan Sport pulksteņos;
  3. Cik daudz atšķīrās GPS dati un veiktā distance Spartan Trainer un mobilā telefona aplikācijā ;


Atbilde uz pirmo jautājumu būs diezgan pozitīva. Neredzu nekādu atšķirību GPS vietas atrašanas ātrumam starp Spartan Trainer un Spartan Sport/Ambit3. Dažas sekundes un pulkstenis bija atradis satelīta signālu.
Tomēr mainoties atrašanās vietai, kad aizbraucu skriet uz citu pilsētu, (nevis paliku jau ierastajā vidē) pulkstenim vajadzēja vairāk laika nekā iepriekš, bet kopējais GPS signāla meklēšanas laiks nepārsniedza 50sek. Es nebiju dziļos mežos un megapolisā, starp daudz-daudzstāvu mājām, tāpēc pateikt kā būs ar GPS Sibīrijā vai Ņujorka nevaru. ;)
Atbildes uz savu otro un trešo jautājumu es apvienošu vienā atbildē: GPS uztverei pirmo vietu došu Spartan Sport, tad ar pavisam nelielo atrāvi otro vietu iegūst Spartan Trainer, bet mobilā aplikācija saņem pelnīto bronzu. Distances atšķirība uz 5km, Spartan Trainer bija 100m, savukārt mobilai aplikācijai pāri 200m. Protams, bija arī skrējieni/pastaigas, kad visas distances sakrīt, vai Spartan Trainer rādīja sliktākus rezultātus nekā mobilā aplikācija, bet kopumā es labāk uzticēšos Spartan Trainer nevis mobilā telefona aplikācijai. 


Un visbeidzot, WRIST HR (pulsa lasīšana no plaukstas) mērītāja radījumu salīdzināšana ar pulsa jostiņu:
Spartan Trainer pulsu lasa no plaukstas, izmantojot Valencell tehnoloģiju. Ir iespēja tam pieslēgt klāt Suunto pulsa jostiņu. Sava pulsometra testēšanas laikā es pārbaudīju abas metodes. Uzreiz vēlos pateikt, ka pulsa lasīšana no pulsa jostas ne ar ko neatšķīrās no citiem Suunto pulksteņu radījumiem, tādēļ par šiem rezultātiem es nestāstīšu. 
Visvairāk mani interesēja salīdzināt Spartan Trainer WHR pulsa datus ar Spartan sport un Spartan Sport WHR datiem. Rezultāti ir sanākuši diezgan interesanti.
Sākums nebija tik daudzsološs, jo divu pulsometru HR dati ļoti krasi atšķīrās. Biju jau nedaudz vīlusies šajā pulkstenī un pamēģināju notestēt Spartan Sport vs Spartan Sport WHR.

Suunto Spartan Sport WHR



Testam tika izvēlēta trase 5km garumā.Uz grafikiem var redzēt, ka vidējie HR rādītāji ir tuvu viens otram, savukārt treniņa laikā sitieni atšķīrās no 0 līdz 5. Bildi šoreiz sabojāja Spartan Sport, jo jostiņu nebiju kārtīgi piestiprinājusi.
Tuvāk paņemsim pirmās 10 min, kad WHR lasītājs parasti "iesildās".

Suunto Spartan WHR
 

Varam redzēt, ka tieši WHR rādījumi ir mazāk raustīti un kopumā sirds sitienu skaits aug ļoti līdzīgi abos pulksteņos. Atkal padomāju par kārtīgāku jostiņas piestiprināšanu.
Tagad salīdzināsim rādījumus pa apļiem:

Spartan Sport WHR
 


Paskaidrošu, ka otrajā kilometrā (drīzāk līdz trešajam kilometram) es cītīgi cīnījos ar jostiņu, jo tā krita nost.  Tāpēc mani pilnīgi apmierināja dati no 3., 4. un 5. kilometra. Atšķirība maksimāli 3 sitienu robežās. Tas iespējams arī valkājot 2 pulsa jostiņas.
Man šķīta, ka tas nav labākais piemērs. Daudz laika testēt WHR man nebija, tāpēc visu dienu to testēju, soļojot un sēžot uz vietas. Pa dienu abu pulsometru rādījumi  atšķīrās vien maksimāli par 2 sitieniem. Tā kā ar Spartan Sport WHR biju apmierināta.
Lai saprastu kas notiek ar Spartan Trainer, jo Spartan Sport WHR un Spartan Trainer WHR pulsa lasīšanai izmanto vienādas tehnoloģijas, es pajautāju google "ko man darīt? Kā panākt lai Traineris lasa pulsu pareizi?". Atbildes bija daudz: nepareizi uz plaukstas novietots pulsometrs (to izslēdzu), tetovējums (nav man tāda), roku krēms (arī tolaik nav bijis), pastiprināts apmatojums (hmmm...liekās, ka nav :)) un, visbeidzot dabūju atbildi no DCRainmaker bloga. Rainmakers raksta, ka šai tehnoloģijai ir jāpielāgojas Tev. Sākumā dati varbūt nedaudz nekorekti, bet ar laiku tie pielāgojas Tev un ātri vien kļūst labāki un labāki. Labi, ticēšu pieredzējušam sporta pulksteņu testa meistaram. Vēlreiz uzvilku Spartan Trainer uz rokas un aizgāju to testēt ar savu Spartan Sport.


 



Izslēdzot to, ka Spartan Trainer nedaudz nojūdzies pašās beigās (iespējams, ka pulsometra novietojuma maiņa viņam apnikusi) skrējiens bija tīri labs. Atstarpes starp HR radījumiem ir pulsometru maiņā no rokas uz roku un Spartan Trainer pozīcijas maiņa. Noskaidroju vislabāko pulksteņa atrašanās vietu un visprecīzāko roku. Man precīza ir kreisā roka un atrašanās vieta ir pulsometra jostiņa uzreiz zem plaukstas kaula. 
Starp citu, pārbaudīju arī tā bateriju. Uz to laiku (pirms oktobra update) Spartan Trainer baterijas darbība ar best GPS bija 8 stundas, man pulkstenis ar best GPS "nodzīvojis" 8h40min :) ko uzskatu par lielisko rādītāju. Domāju, tagad arī "dzīvos"ilgāk kā 10 stundas. 

Kopumā esmu apmierināta ar Suunto jauno Spartan Trainer WHR. Noteikti smalkāks un taustei patikāmāks pulkstenis iekāros daudzas sirdis. Priecē arī tas, ka šis pulkstenis labi izskatīsies arī uz bērna vai pusaudža rokas. Noteikti noderēs gan sporta zālē, gan outdoor aktivitātēs. DC Rainmaker to apraksta kā pilntiesīgu triatlona pulksteni. Ticēšu uz vārda, jo ar riteni pabraukāties man šogad daudz nav sanācis, tāpēc pārbaudīju to ikdienas aktivitātēs: pastaigai ar bērnu, mājas vingrošanai un skriešanai. 

Paldies, ka lasījāt ;) ja ir jautājumi droši rakstiet man FB vai epastu.





No comments:

Post a Comment